kedvezmenyezetti_infoblokk_keretes

Készétel (melegétel), kiegészítő élelmiszer biztosítása

2024. február 15.

Az étkeztetést a HKA az egy főétkezésnek megfelelő, előre csomagolt, mikrohullámú sütőben melegíthető készétellel és kiegészítő élelmiszerrel kívánja biztosítani.

Az élelmiszerek kiválasztásának, az ételsor kialakításának módszere, a hajléktalan emberek kiegyensúlyozott étrendjéhez való hozzájárulás:

Az étkeztetést a HKA az egy főétkezésnek megfelelő, előre csomagolt, mikrohullámú sütőben melegíthető készétellel és kiegészítő élelmiszerrel kívánja biztosítani. Az étkeztetésnek ezt a formáját indokolja, hogy a hajléktalanellátó intézmények jellemzően nem rendelkeznek a helyben főzéshez vagy akár badellákban kiszállított főtt étel melegítéséhez, tárolásához szükséges és az élelmiszerbiztonsági előírásoknak megfelelő infrastruktúrával, és hajléktalan emberek saját háztartás híján maguk sem rendelkeznek az élelmiszernyersanyagok tárolásához, feldolgozásához, elkészítéséhez szükséges eszközökkel, felszereltséggel.

A HKA az ételek minőségi és műszaki megfelelőségét közbeszerzési dokumentáció keretében rögzített, dietetikus szakértő által megtervezett ételsor felállításával és műszaki elvárás meghatározásával biztosítja. A receptek kialakításakor figyelembe veszi az 37/2014. (IV.30) EMMI rendeletet, amely szerint az ételadag energia és tápanyagtartalma egy felnőtt ember napi szükségletének közel 50%-át biztosítja 1 főétkezésnek megfelelő mennyiségben. Kiegészítő élelmiszerként a projekt első másfél évére vonatkozó (már folyamatban lévő) közbeszerzési eljárásban félbarna kenyér szerepel, amelynek tápanyagtartalma nem számít bele a melegétel adagjának tápanyagtartalmába. A projekt további közbeszerzésében kiegészítő élelmiszer más formában is megjelenhet, pl. heti rendszerességgel biztosított idénygyümölcs. A hajléktalan emberek egyoldalú táplálkozásának ellensúlyozására a dietetikus kiegyensúlyozott az ételsort állít össze. A közbeszerzési dokumentációban és az ételosztást végző hajléktalanellátó partnerszervezetek szerződésében az élelmiszerbiztonságra vonatkozó szabályok betartását is előírja a HKA.

A célcsoport minél szélesebb körű, országos elérése érdekében Budapesten több helyszínen, a vármegye székhelyeken, továbbá a jelentős hajléktalanellátó városokban szükséges osztóhelyeket kialakítani, követve a kialakult ellátórendszer sajátságait.

Az ételosztás tervezett gyakorisága, rendszeressége, folyamatossága:

A HKA az ételosztásokat rendszeresen tervezi biztosítani: 2024.03.01-én tervezi az ételosztás indítását, és a projekt fizikai befejezésig, 2028.12.31-ig minden munkanapon, összesen 1.218 munkanapon tervezi biztosítani. Gyakoriság: Ételosztásra munkanaponként egyszer kerül sor. A szolgáltatás folyamatosságát az ételosztást végző partnerszervezetek időben történő kiválasztása, valamint az étel lefőzésére, adagolására és ételosztási helyszíneire történő kiszállítására irányuló közbeszerzési eljárás időben történő lefolytatásával biztosítja.

Vissza